Chilli con carne

Antall porsjoner: 4-6

Ingredienser:

4 skiver bacon
400 g kjøttdeig (eller karbonadedeig)
2 løk, hakket
2 fedd hvitløk, finhakket
rød chili (etter smak og styrke), finhakket
1 ts malt spisskumen
1/2 ts malt koriander
1/2 ts oregano
1/2 tørket chipotle-chili eller 1 klype røkt paprikapulver (kan sløyfes)
1 boks tomater
2 tomater, flådd og grovhakket
1 stilk stangselleri, i små terninger
1 liten rød paprika, i biter
1 liten grønn paprika, i biter
2 dl oksekraft (el. vann og buljongterning)
1 boks kidneybønner (røde bønner) avrent
salt og nykvernet pepper

Til servering:
1/2 rødløk, finhakket
rømme
tortillachips

Tips: Kjøp hele kryddere og mal dem selv i morter eller krydderkvern. Holdbarheten er mye lengre for hele krydder og det smaker mye bedre. Rist gjerne krydderne i stekepannen til du kjenner krydderduften før de males.

Tips: For å flå tomatene har du dem i kokende vann i ca. 10 sekunder, deretter over i kaldt vann.

Fremgangsmåte:

Bland chilipulver, malt spisskumen, malt koriander, oregano samt chipotle eller røkt paprikapulver om du har. Ha i ca. en spiseskje vann og bland til en tykk pasta. La stå.

Stek baconet til det er sprøtt. Ha det over i en kjele. Ta vare på fettet, det bruker du som stekefett til kjøttdeig og løk.

Stek kjøttdeigen, gjerne i to omganger så den blir stekt og ikke kokt. Ha kjøttet over i en kjele.

Stek løken til den er blank, ca 5 minutter.

Ha i hvitløken og chilien. La løk, hvitløk og chili surre i ca. 2 minutter.

Ha i krydderpastaen og surr i ytterligere 2 minutter. Hell alt over i kjelen.

Ha i kraften (vann og buljongterning går bra), tomatene og paprikaen.

La småkoke i minst 1/2 time så smakene setter seg.

Ha i bønnene og la chilien koke et par minutter til den er gjennomvarm.

Smak til med salt og nykvernet pepper.

Serveres med ris og en rømmeklatt.

Tips: Litt hakket rødløk på toppen smaker godt og noen tortillachips ved siden av gir litt tyggemotstand.

Tips: Lag gjerne dobbel dose og frys ned resten, men vent gjerne med bønnene – de er ikke så veldig glad i frysere.